dilluns, 15 de gener del 2018

Copa i lliga

Qualsevol despitat que miri el títol d’aquest article i no sigui seguidor dels escacs, pot pensar que des d’aquest blog vull parlar de futbol. No seria estranya aquesta confusió, ja que en aquest més de gener és juguen les eliminatòries de la Copà de futbol conjuntament amb els encontres de la lliga regular.

Però, no, aquest és un blog d'escacs i, com sempre, avui també parlaré d'escacs. L'únic paral·lelisme entre el futbol i els escacs catalans és que en els escacs també es juga la Copa Catalana d'Escacs (fase prèvia) i el començament de la Lliga Catalana en aquest mes de gener.

S'ha de dir que aquest paral·lelisme és només en les dates i en el nom de les competicions, perquè, com tots sabem, en el futbol la copa és una competició que aplica el sistema copa, es a dir, per eliminatòries; a la lliga apliquen el sistema lliga, és a dir, en cada una de les categories i grups, juguen tots els equips entre ells.

Tot l'anterior és obvi i estaria de més l'explicació si no fos perquè als escacs catalans som força originals, a la copa s'aplica el sistema suís, els equips són de quatre jugadors i el ritme de joc és de 15 minuts + 5 segons. No seria millor denominar aquesta competició com a Campionat de Catalunya de ritme ràpid? En canvi la Lliga Catalana és juga per sistema lliga en totes les categories menys a la màxima categoria, la Divisió d'Honor, que no juguen tots contra tots. Potser la incoherència va ser denominar a aquesta competició com Lliga Catalana, ja que amb la denominació anterior, “Campionat de Catalunya per equips”, no es donaria aquesta situació anòmala.

Bé, no siguem rigorosos, ja que apart de les disfuncions lingüístiques, aquestes competicions funcionen força bé amb una molt alta participació.

A Barcelona, en aquesta fase prèvia de la Copa Catalana van participar 136 equips que està força bé. Podeu consultar la classificació final en aquest enllaç.

Escola d'Escacs de Barcelona, primer classificat a Barcelona. Foto: FCE

El meu club, el Club d'Escacs Sant Martí va presentar tres equips: A, C i D. L'equip A va quedar a la posició 13, el C (equip de 1a territorial) a la posició 58 i el D (equip de segona territorial) a la posició 98. Totes tres, molt bones classificacions.

A Lleida, en aquesta fase prèvia de la Copa Catalana van participar 36 equips. Podeu consultar la classificació final en aquest enllaç.

A Girona, en aquesta fase prèvia de la Copa Catalana van participar 28 equips. Podeu consultar la classificació final en aquest enllaç.

A Tarragona, en aquesta fase prèvia de la Copa Catalana van participar 25 equips. Podeu consultar la classificació final en aquest enllaç.

A la fase prèvia de la Copa Catalana han participat un total de 225 equips, tan sols per aquest fet podem dir que aquesta competició ha estat tot un èxit.

La Lliga Catalana comença el proper cap de setmana, el dissabte 20 de gener per a la Divisió d'Honor i el diumenge 21 de gener per les altres categories.

Nosaltres, el Club d'Escacs Sant Martí, participem amb 5 equips. Aquestes són les categories i grups d'aquests equips:

En fi, un altre any comença el torneig més important dels que es juguen a Catalunya. És el torneig que mou més jugadors i jugadores i també el més apreciat per la majoria.